Home Uncategorized 7 motive ca să îți petreci weekend-ul în Băile Felix

7 motive ca să îți petreci weekend-ul în Băile Felix

septembrie 25, 2017

În acest articol vei afla, de ce să alegi Stațiunea Băile Felix. Ce posibilități de cazare sunt, unde poți să mergi la piscină, ce alte activități de relaxare și distracție se mai găsesc în stațiune. Totodată o să împărtășim cu tine de ce este ea una dintre cele mai frumoase stațiuni românești.

 

1. Cea mai populară stațiune balneară din România 

Anul descoperirii izvoarelor termale este disputat, unii considerând că a avut loc în jurul anilor 1000, alții, în jurul anilor 1200, iar unii specialiști afirmă chiar că au fost descoperite abia în 1700.

Vechile documente atestă utilizarea băilor în tratamentul diverselor afecțiuni încă din anul 1000, când au fost descoperite de călugărul Felix, parohul Mănăstirii din Sânmartin.

În altă viziune, cea mai veche mărturie a Băilor Felix a fost descoperită într-o Diplomă a Vaticanului. Aici era menționată existența unor ape termale lângă Cetatea Oradiei sub denumirea de Băile Oradiei (Termae Varadienses).

O altă variantă spune că abia în 1700 Felix Heldres a descoperit izvorul termal.

În 1731 se face prima analiză a apelor termale și a proprietăților curative ale acestora așa cum sunt cunoscute astăzi.

În 1771, bazinul de lemn a fost transformat în bazin de piatră. Tot atunci au fost amenajate cabine de băi.

Prima clădire a fost construită între 1766-1772, însă stațiunea începe să se dezvolte abia în 1885 când a fost realizat primul foraj modern la Izvorul Principal.

Apele din stațiunea balneo-climaterică Băile Felix au obținut în 1896 la expoziția mondială Medalia de Aur și Diploma de onoare.

Temperatura apelor termale este între 20-49 grade. Simbolul stațiunii este floare lotus .

Băile Felix este pe primul loc în topul staţiunilor balneare vândute de turoperatori în 2016, potrivit informaţiilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România. Următoarele staţiuni sunt Călimănești – Căciulata, Băile Herculane, Sovata, Covasna.

 

2. Posibilitățile multiple de cazare și restaurante cu mâncare bună

Prin rețeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare.

Acestă stațiune pune la dispoziție posibilități de cazare după toate dorințele și posibilitățile financiare.

Există un hotel de 5 stele, hoteluri de 4, 3, 2 stele, multe pensiuni, camping, apartamente de închiriat sau poți alege să te cazezi în gazdă la unul dintre locuitorii stațiunii care pun la dispoziție camerele locuințelor proprii.

Cel mai luxos Hotel este Lotus Therm*****. Filozofia hotelului se bazează pe principii cheie ale ospitalității, Lotus Therm Spa&Luxury Resort impresionând prin valoarea și atenția oferită clienților săi. Cu o capacitate de 180 camere și 262 de locuri de cazare (79 camere single, 37 camere double, 3 camere pentru persoane cu dizabilități, 39 apartamente standard, 8 suite și 6 apartamente speciale – VIP, Honeymoon, Gold, Blue), Lotus Therm Spa&Luxury Resort este cel mai spectaculos hotel din regiunea de vest a țării. Etajul 7 al hotelului este alcătuit exclusiv din apartamentul VIP, care are terasă proprie.

Al doilea, la care merită să mergi este Complexul President ****. Cu o experiență de peste 14 ani, Hotelul President vă pune la dispoziție 92 de camere, din care 6 sunt apartamente. 56 de camere și 4 apartamente sunt situate în aripa nouă a complexului finalizată în luna iunie 2011 într-un cadru modern și elegant. 81 dintre camere dispun de balcoane orientate fie spre pădure, fie spre curtea complexului. Complexul President este un cadru perfect atât pentru un concediu cu familia cât și pentru organizarea de conferințe, team-building-uri sau chiar evenimente festive (nunți, botezuri, zile onomastice, etc).

În vara anului 2017 au fost finalizate lucrările pentru  extinderea complexului cu o parte nouă hotelieră și o parte nouă a aquapark-ului.

Situarea lui la liziera pădurii, la o distanță de 5 minute de agitația stațiunii Băile Felix fac din acesta alegerea perfectă pentru dumneavoastră.

Al treilea, este Hotel Internațional ****. Hotelul Internațional **** este conceput ca un centru modern de cură balneară, relaxare şi conferinţe, redeschis la începutul anului 2007 după ample lucrări de renovare, modernizare şi extindere. Renumit pentru programele de terapie, centrul de Wellness&SPA și tratament al hotelului utilizează în mod ideal proprietățile curative ale apelor, continuând astfel tradiția milenară a băilor cu apă termală.

Pentru iubitorii mobilității există un loc special amenajat apollo camping. El vă pune la dispoziție spații pentru campingul rulotelor și al corturilor dvs., într-un mediu natural și curat, asigurându-vă toate condițiile necesare unui sejur cât mai plăcut.

Lista poate să continue, dar este mai bine să te las pe tine să îți alegi locul potrivit.

Când vine vorba de mâncare stațiunea pune la dispoziție mai multe restaurante și fast food-uri după preferințele turiștilor. Poți să iei masa atât la restaurantele hotelurilor sau a pensiunilor din stațiune, sau să explorezi puțin împrejurimile.

Restaurantul Casa Românescă este unul dintre cele mai frecventate. Ei au un meniu bogat, mâncarea este servită în porții mari și este gustoasă.  Decorul este rustic tradițional, iar atmosfera plăcută (seri cu muzica live) te va face să te simți bine cu adevarat. Aici vei găsi tradiționala tochitură, dar și ceva mai special, cum ar fi o tartă cu pate de vânat.

Dacă doriți să mâncați o pizza delicioasă, vă recomandăm Ristorante Pizzeria Due Fratelli care se află în Sân Martin pe Bulevardul Felix. La ei, pizza este considerată cea mai bună din împrejurimi. Meniul conține multe feluri de pizza după preferințe și preparate culinare. Ambientul este plăcut, iar servirea se face repede.

Pentru cei care doresc o seară elegantă, vă recomandăm să luați cina la Club Art. Interiorul este spațios, muzica plăcută și au o gamă bogată de preparate culinare.

O altă posibilitate, de mânca rapid ceva, este să alegi unul dintre fast food-urile din stațiune sau să încerci celebri langoși cu brânză și mărar.

 

3. Unicitatea apei din stațiune- cură internă și externă

Unicitatea apelor termale din Felix constă într-un echilibru fiziologic între compoziţia chimică şi termalitate, ceea ce le face extrem de apreciate şi eficiente atât în cura internă, cât şi în cura externă. Sunt în fruntea topului apelor curative din Europa, lucru dovedit de analizele efectuate de instituţiile de specialitate din Occident. Putini ştiu că apele termale din Bihor pot fi şi băute.
“Prin termalitatea ei naturală ( Tº = 37/38º C) cât şi prin compoziţia ei chimică este definită ca o apă oligominerală mezotermală. Dintre anioni în ordinea valorilor găsite cei mai importanţi sunt: Bicarbonic   ( HCO3-) – 439 mg/%, Sulfat ( SO4 2- )  –  208 mg%, iar dintre cationi cei mai importanţi sunt: Calciu       ( CA2+ )  – 139mg/% Sodiu ( NA+ )  – 71 mg/%, Magneziu ( Mg2+ )  – 24 mg/%”, a afirmat cercetătoarea Simona Bişboacă.

În cura externă efectele benefice se resfrâng asupra bolilor reumatismale, cronice si degenerative, reumatism abarticular, afecţiuni post-traumatice, post-operatorii, proteze şold, genunchi, hernia de disc cervicale şi lombare operate, afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, pareze, paralizii, nevrite, polinevrite, ale sistemului circulator, arterite.
Chiar dacă pare greu de crezut, apa termominerală din aceste bazine este bună de băut. O spun analizele şi o spun şi specialiştii. Mai mult decât atât medicii o recomandă pentru consumul zilnic. Calitatea apei termale depinde direct de rocile prin care trec, pe care le dizolvă.  „Apele termale de aici să nu creadă cineva că se alimentează din precipitaţii sau depind de variaţiile de temperatură. Parcurgerea drumului din Pădurea Craiului, unde este zona de infiltraţie până în zona noastră, este în jur de 20-22 de mii de ani” afirmă prof.univ.dr. Nicolae Josan, profesor în cadrul Facultăţii de Geografie.
Apa este caracterizată ca o apă bicarbonatată, sulfatată şi clorurosodică ceea ce îi confera o acţiune benefică în constipaţie cronică, colite cornice spastice şi dureroase, megacolon, dischinezii bilioduodenale, gastrită hiperacidă, hepatite cornice, diabet zaharat, gută.

 

4. Activitățile desfășurate în stațiune

JOGGING, TRECKING & PLIMBĂRI

Situată exact în jurul stațiunii este pădurea Felix, ce se întinde pe câteva zeci de hectare, brăzdată de alei pe care vă veți putea plimba sau practica trekking-ul. Aleea Sărutului, amenajată de către noi prin pădure, face legătura între Hotel President și centrul Stațiunii Băile Felix, aflat la doar 900 metri depărtare. Pădurea găzduieste și o pistă de zgură pentru jogging, aceeași pistă pe care s-au antrenat mari atleți români, cea mai cunoscută fiind Gabi Szabo. Pădurea reprezintă și locul ideal unde se pot organiza activități recreative gen paint-ball.

GOLF

Iubitorii golf-ului pot fi încântați deoarece se poate practica acest sport, începătorii pot lua lecții de la profesor, cu echipament propriu sau închiriat.

TENIS & FOTBAL

În cadrul Complexului President dispunem de două terenuri de zgură și două de fotbal pe iarbă sintetică. Accesul este gratuit pentru clienții hotelului, dispunând de echipamente sportive la recepție. La cerere, asigurăm instructor de tenis.

CĂLĂRIE & MANEJ

Vă oferim ocazia de a vă bucura de plimbări călare, în cadru natural, pe cai antrenați special pentru acest lucru. Deasemenea, plimbări cu căruța sau cu caleașca se pot organiza la cerere.

 

În stațiune se pot practica și sporturi în care adrenalina crește sau sporturi de echipă.

Amintim între acestea: tiroliana, plimbare cu ATV-urile, paintball, zorbing, tură de trekking.

La piscinele din stațiune se organizează Aquagym, Zumba, ateliere de creativitate și concursuri pentru copii, campionate de volei și fotbal, petreceri cu spumă.

Seara la restaurantele hotelurilor, a pensiunilor se organizează concerte, petreceri tematice, concursuri,etc.

În acestă stațiune găsiți practic activități pentru toate categoriile de vârstă și pentru toate gusturile.

 

5. Prezența unui număr ridicat de piscine, ștranduri, spa-uri și un aquapark

Ștrandul Apollo

Este cel mai cunoscut complex acvatic termal deschis pe toată durata anului și vă invită să descoperiți 10 bazine care fac deliciul turiștilor de pretutindeni: piscina cu valuri, 4 piscine în aer liber cu apă termală, piscină în aer liber cu apă termală și paturi cu hidromasaj, piscină în aer liber cu apă termală și jocuri acvatice, 2 piscine speciale pentru copii, piscină interioară, 5 tobogane.

Aqua Park President

Aqua Park-ul President, primul Aqua Park din Băile Felix, cuprinde 13 bazine interioare și 5 bazine exterioare, toate cu apa termală. Toboganele, bazinul cu valuri, terenul de volei, table de șah și alte facilități, oferă condițiile propice petrecerii unei zile active.

Perla din 1 Mai

Partea de Wellness a Centrului oferă relaxare, încărcare deplină cu energie și răsfăț pentru corp și suflet, iată ce facilități are: 2 bazine interioare cu apă termală,2 jacuzzi interioare cu apă termală, 1 bazin semi-olimpic exterior cu apă termală (25 metri lungime și 2 metri adâncime) , 1 bazin exterior de dimensiuni normale cu apă termală, 1 bazin exterior pentru copii cu apă termală (0.5 metri), 1 saună turcească (baia de aburi), 1 saună finlandeză (saună uscată), coafor, cosmetică .

Felixarium

Este un Aqua Park inedit, unic în Băile Felix. Oferă 10 piscine acoperite și cupola retractabilă:

Piscină de relaxare cu apă termală și hidromasaj, 2 Piscine Black&White cu apă termală hidromasaj, Piscină cu apă termală și acces exterior, 2 Jacuzzi, Piscină cu peșteri, perdele de apă și cascade, Piscină pentru copii, Piscină tobogane, Piscină de relaxare, 2 Tobogane, 4 piscine în aer liber, Piscină de relaxare cu apă termală și hidromasaj, Bazin de înot, Piscină pentru copii, piscină cu apă termală și acces în interior, Loc de joacă pentru copii, Teren de volei, Gold SPA, Cascada Bar, Yammi Grill, Tiki Bar.

Cupola retractabilă de deasupra piscinelor interioare lasă la vedere un impresionant spectacol celest, diurn sau nocturn.

Lumina solară, crepusculul, adierea vântului pătrund în Felixarium, făcându-l un punct de atracţie al Hotelului Lotus Therm, indiferent de momentul zilei.

Picinele Hotelului Internațional ****

Zona de relaxare a hotelului International cuprinde 2 piscine interioare și 3 piscine exterioare. Piscinele interioare, de forma circulara, sunt cu apa termala (39 grade C). Unul din bazine este cu hidromasaj. În exteriorul hotelului se găsește un bazin cu apă termală (care funcționează tot timpul anului), un bazin cu apă rece pentru iînot (funcționează doar în perioada mai – septembrie) și un bazin pentru copii. Accesul la piscina exterioara cu apă termală se face printr-un pasaj acoperit fiind foarte frecventat chiar și pe timpul iernii.

Pe lângă piscinele mai sus menționate există nenumărate piscine ale hotelurilor și pensiunilor din Băile Felix pentru care puteți să optați.

 

6. Obiectivele turistice din acestă zonă sunt multiple

Lacul cu nuferi din Băile Felix

În centru stațiunii, într-un lac alimentat cu ape termale, îşi fac veacul, convieţuind în deplină armonie şi nepăsare faţă de condiţiile meteo (că de, doar au parte de apă caldă tot timpul anului), o grămadă de nuferi şi lotuşi, printre care se bălăcesc liniştite o mulţime de broaşte ţestoase. În lacul din Băile Felix avem şi una şi alta, un mix interesant de roz şi alb.

Lotusul de india (Nelumbo nucifera), este mai mare, cu flori roz care ţin doar câteva zile, după care locul acestora e luat de o mare capsulă lemnoasă cu seminţe, numai bună de uscat şi folosit la decoraţiuni. În contrast cu lotusul, nufărul alb (Nymphaea alba), cu florile albe şi frunzele întinse pe luciul apei, e un ideal loc de odihnă pentru brotăcei.

Diferenţa majoră între nufăr şi lotus este aceea că, dacă la nufăr frunzele cresc pe suprafaţa apei, la lotus acestea se ridică la cel puţin 20-30 cm deasupra luciului apei.

 

Rezervatia Naturala „Pârâul Peța” 

În apropiere, la Băile 1 Mai, se află Rezervaţia cu nuferi termali “Pârâul Peţa”, unică în ţară şi destul de des confundată cu lacul din Băile Felix.

Datorită apelor termale, rezervaţia adăposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unică în Europa, relicvă a erei terţiare), peştele „Roşioara lui Racoviţă” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviţă) şi melcul Melanopsis Parreyssi (supravieţuitor al erei glaciare).

 

Locul fosilifer de pe Dealul Șomleu

Locul fosilifer de pe Dealul Șomleu este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic), situată în județul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Sânmartin, satul Betfia.

Rezervația naturală aflată în partea nord-estică a satului Betfia, are o suprafață de 5 ha, și reprezintă un depozit fosilifer din perioada geologică a pleistocenului timpuriu, prins în cambisoluri de tip terra rossa și alcătuit din resturi fosile de mamifere (carnivore mari), păsări, reptile sau insecte.

 

Dealul cu melci

Este o rezervație paleontologică cu o suprafata de 4,30 ha, situată pe stânga văii Arieșului, în Țara Moților.

Această rezervație științifică reprezintă un celebru recif senonian care indică formațiuni neocretacice formate din conglomerate, gresii fosilifere, acoperite cu cărbuni și marne. Gasteropodul dominant în stratele de gresii fosilifere este Acteonella cu speciile: gigantea, lamarcki, și conica, însoțite de unele specii de lamelibranhiate aparținând genurilor: Modiolus, Arca, Crasatella, Nerita, Natica, Glauconia, etc.

Rezervația naturala paleontologica Dealul cu Melci este situată în munții Bihor și constituită din depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode fosile (mii de melci ramasi din marile calde cretacice acum 15 milioane de ani) pe suprafata de 1ha.

Avenul de la Betfia

Fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii” (impropriu numit de localnici „Craterul de la Betfia”). Acesta are o adancime de 86 de metri, puțul său având o cădere aproape verticala de 54 metri).

Peștera Urșilor

Se află la 70 km de Băile Felix, dar drumul poate fi parcurs foarte ușor cu mașina. Peștera a fost descoperită în 1975 și deschisă publicului în 1980. Este împărțită în 3 galerii și 4 săli, prima încăpere fiind Galeria Urșilor (de unde și denumirea peșterii), locul în care au fost descoperite schelete de urși de cavernă, de peste 15.000 de ani. Peștera Urșilor are o lungime de 1,5 km și mare parte din ea este declarată rezervație naturala.

 

Cei interesati de cultura și civilizația locala pot vizita urmatoarele obiective:

 

Capela de la Haieu, o impresionanta biserică-sală de sorginte medievală (sec. XIV), în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene si gotice (restaurata in anul 1977);

 

Cladirea Sanifarm, o fosta manâstire aparținătoare ordinului călugaresc Sf. Vincentiu, frumoasa cladire de arhitectura baroca, construita in sec. al XVIII-lea.

Biserica ortodoxa din Rontau (sec. XV)

Biserica unita (greco-catolica) din Haieu (1906);

Biserica de lemn din Brusturi și Biserica Greco-Catolica din Baile Felix.

 

7. Este perfectă în orice anotimp

Datorită apei termale existente aici avem posibiliatea de a venii în orice zi a anului. Este plăcut ca într-o zi calduroasă de vară să petreci timp cu familia pe sezlong la soare, să te răcorești în bazinele exteriaore, să te distrezi pe tobogane și la petrecerile organizate de complexe pentru întrega familie.

Deasemenea, este ceva deosebit să stai în piscină când afară plouă. Te relexezi când auzi picurii care se întregesc în apa bazinelor și știi ca în viața cotidiană tu ai fii supărat, poate chiar deprimat de acestă vreme și de agitația care te-ar înconjura.

Cea mai frumoasă senzație este iarna, când afară ninge, oamenii sunt zgribuliți iar tu stai într-o piscină din care ies aburi, iar fulgii ne nea se topesc la atingerea pielii tale.

Când primăvara vine aici natura începe să prindă viață. Se aude din cameră ciripitul păsărelelor, înflorește natură și odată și ea stațiunea să simtă vibrația turiștilor veniți din toate colțurile țării.

Frumusețea acestei stațiuni adeseori nu poate fii descrisă în cuvinte. Trebuie simțită, trăită prin propria experiență.

Eu îmi doresc, ca fiecare dintre voi, să pășescă măcar odată în acest colțișor de rai și cine știe, poate o să ajungeți și voi să vă îndragostiți de ea, la fel cum am facut și eu.

 

Vă așteptăm cu drag, Echipa Cuponaș.

You may also like

Leave a Comment

indexsy