Home Uncategorized 15 MOTIVE CA SA VIZITEZI SATU MARE

15 MOTIVE CA SA VIZITEZI SATU MARE

ianuarie 16, 2018

Astăzi, Satu Mare este unul dintre cele mai interesante oraşe transilvane, un burg aflat în palma unei câmpii care începe sub munţii vulcanilor stinşi ai Oaşului şi se termină tocmai la Viena, metropolă aflată la aceeaşi distanţă ca şi Bucureştiul. Un oraş frumos ca şi oamenii săi care, sub clipocitul neostoit al Someşului, visează de o mie de ani, povestea unei lacrimi împletite cu un zâmbet.

Este un oraș frumos, liniștit unde locuitorii sunt deschiși, amabili și gata să primescă oaspeți.

Principalele obiective turistice sunt:

Turnul Pompierilor din Satu Mare

 Turnul Pompierilor are o înălțime totală de 47 m și o înalțime cursivă de 34 m, a fost construit în anul 1904 din inițiativa episcopului Gyula Meszlényi, fiind proiectat de Ferencz Dittler și construit de Lajos Vajnay. Datorită înălțimii, turnul oferea o privire de ansamblu asupra orașului fiind folosit în acest sens pentru prevenirea incendiilor și protecția împotriva lor. Astăzi, turnul este un obiectiv turistic de mare atracție fiind vizitat zilnic de ca. 50 de vizitator

 Biserica Reformata cu lanturi Satu Mare

Biserica Reformata cu lanturi din Satu-mare, ridicata in sec. Xviii este unul dintre monumentele reprezentative pentru municipiul Satu-mare.
Constructia s-a desfasurat pe parcursul a 9 ani (1793-1802) in concepţia arhitecturala de maniera baroca a lui Preinlich Sigismund. Face parte din tipul planimetric al bisericilor-aula cu turn acrosat. Este imprejmuita cu stalpi legati intre ei cu lanturi forjate, de aici si denumirea `biserica cu lanturi`.
Pastreaza valoroase piese de inventar: farfurii, discuri si potire, datate intre 1657-1679; clopotul cel mare din turn (cel mai vechi clopot din orasul Satu Mare) dateaza din anul 1633.

Palatul Administrativ

Palatul Administrativ din Satu Mare s-a dorit, atunci când a fost construit, să fie replica “zgârie norilor” pe care Ceauşescu îi vedea în serialul Dallas.O bună bucată de timp a fost cea mai înaltă clădire din România. Momentan nu are rivali în Transilvania, fiind cu mult mai inaltă decat restul clădirilor din Ardeal şi în ţară doar Casa Presei Libere  sau Tower Center International o depăşeşete.

A fost construit în perioada 1972-1984 lângă centrul vechi al municipiului Satu Mare, după proiectul arhitectului Nicolae Porumbescu din Iaşi, ajutat de către sătmăreanul Ludovic Gyure. Directivele PCR au fost trasate foarte clar proiectanţilor, în sensul ca Palatul Administrativ trebuia construit pe malul râului Someş si urma să fie sediul politic şi administrativ al judeţului. Cu 15 etaje şi o înălţime de 97 de metri, clădirea este una din beton masiv, are 12.000 de metri pătraţi, iar deasupra este amenajat un amfiteatru în aer liber de unde se poate admira panorama oraşului.

Templul Mare din Satu Mare

Templul Mare din Satu Mare este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Satu Mare, localizat pe Str. Decebal nr. 6. El a fost construit între anii 1889-1892 în stil maur. Este denumit și Sinagoga de pe strada Decebal.

Prima sinagogă din Satu Mare a fost construită între anii 1852 și 1858 pe str. Decebal. Pe locul ei a fost construit ulterior templul de astăzi.

Templul Mare a fost construit în perioada anilor 1889-1892 în stil maur, după planurile arhitectului maghiar Nándor Bach (1842-1905). El se asemănă ca proiect cu sinagogile din Oradea și Dej și are 846 de locuri, fiind dotat încă de la început cu o orgă.

Alături de Templul Mare, în oraș au mai funcționat și alte două sinagogi: Sinagoga din strada Țibleș (construită în 1912) și Sinagoga „Saare Tora” (construită în 1927), precum și 20 de case de rugăciuni.

Templul Mare din Satu Mare este una din clădirile cele mai distinctive și originale din oraș. El este construit în stil maur (cu turnuri și turnulețe fațetate) și se remarcă prin monumentalitate. Este format din parter și un etaj.

Edificiul are o fațadă tripartită cu avancorp central pe care sunt marcate cele trei nave specifice unei mari sinagogi – nava centrală principală mai largă și navele laterale mai înguste.

Sinagoga „Saare Tora” este o clădire mai mică comparativ cu templul. Construită în stil baroc, ea are un volum interior mare. Pereții ei sunt zugrăviți simplu.

 

Catedrala romano-catolică din Satu Mare

Catedrala romano-catolică din Satu Mare cu hramul „Înălțarea Domnului”, este biserica catedrală a Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare. Monumentul a fost edificat la începutul secolului al XIX-lea în stil clasicist de către arhitectul Hild József și este în prezent monument istoric.

Baia Comunală

Când vizitezi parcul Grădina Romei din Satu Mare, ai să întâlnești în partea de nord-vest, Baia comunala: o clădire devenită un simbol al orașului. Povestea ei este aidoma uneia cu eroi care trec prin multe încercări și dificultăți ca apoi să ajungă la scopul propus.

Povestea spune că în 1899, timpul distrusese Baia comunala precedentă așa încât oficialitățile din Satu Mare au hotărât construirea uneia noi.Construcția a durat din 1900 până în 1901 după care, nouă clădire a început să ofere servicii în slujba comunității: baie cu aburi, băi cu vane și băi de tratament.

Un adevărat complex de educație ecologică unde se țin cursuri pentru elevi dar și profesori, activități de cercetare științifică în laboratoare moderne sau conferințe ale specialiștilor. În plus, de aici se monitorizează și calitatea aerului din Satu Mare și o parte din Ucraina vecină.

Muzeul Județean Satu Mare

 Muzeul Județean Satu Mare este un muzeu județean din Satu Mare, amplasat în Bd. Dr. Vasile Lucaciu nr. 21. Clădirea actuală a Muzeului Județean Satu Mare a fost construită în anul 1936, după planurile arhitectului G.P.Liteanu. A avut ințial destinații administrative: Prefectura județului în perioada interbelică, Sediul Consiliului Popular Județean și al Comitetului Județean Satu Mare al P.C.R. Din anul 1984 aici funcționează Muzeul Județean Satu Mare, având organizate expozițiile de bază și sălile de expoziții temporare. Are la bază obiectele adunate în cadrul cercului Kolcsey (1890), muzeul fiind reorganizat în anii 1905 și 1958, pe baza vechilor colecții și a cercetărilor noi. Muzeul deține colecții de arheologie (preistorică, dacică, medievală), istorie (exponate legate de istoria breslelor, unelte, lăzi, sigilii, documente, carte veche, memorialistică), etnografie (instalații țărănești, mobilier tradițional românesc, șvăbesc, ucrainean și maghiar, podoabe, icoane pe sticlă și lemn, costume populare, textile utilitare și decorative, ceramică, fotografii, etc.). Deține bunuri culturale clasate în Tezaur și Fond. Expozițiile de bază au fost modernizate în anul 1992, precum și în perioada 2002-2007.

Muzeul de Artă din Satu Mare

 Muzeul de Artă din Satu Mare este un muzeu județean din Satu Mare, amplasat în Piața Libertății nr. 21. Clădirea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neogotic, fiind declarată monument istoric și arhitectural, și cunoscută sub numele de Casa Vécsey. Pe acest teren se afla în secolul al XVIII-lea o clădire ce servea ca depozit Cetății Satu Mare. În 1911 pe clădire a fost montată placa comemorativă a Păcii de la Satu Mare, executată de pictorul Aurel Popp. În 1969 s-a deschis expoziția permanentă, dedicată pictorului sătmărean Aurel Popp (1879 – 1960). În 1985 s-a deschis expoziția de bază ce cuprinde operele artiștilor plastici români din secolul al XX-lea. În anul următor s-a înființat atelierul-galerie ce găzduiește donația graficianului Paul Erdös (1916 – 1987), iar în 1996 s-a deschis Atelierul Memorial Erdös, în sediul din Pasajul Dacia nr. 8, prezentând donația și atelierul de creație al graficianului, spațiul expozițional de aici fiind destinat expozițiilor temporare. Expozițiile de bază ale muzeului cuprind operele unor personalități artistice reprezentative ale artei plastice românești din secolul XX: Henri Catargi, Dumitru Ghiață, Eustație Stoenescu, Iosif Iser, Corneliu Baba, Aurel Ciupe, Muhy Sándor, Petre Abrudan, Bene József, Ion Sima, Ion Jalea, Ion Irimescu etc. Colecția mai cuprinde lucrări ale unor reprezentanți de seamă ai Centrului artistic de la Baia Mare ca: Ziffer Sándor, Mikola András, Kádár Géza, Eugen Pascu, Mund Hugo etc. Muzeul deține și o bogată colecție de artă plastică contemporană ce cuprinde lucrările unor artiști de prestigiu ca: Ion Sălișteanu, Ion Pacea, Constantin Piliuță, Ion Gheorghiu, Vasile Kazar, Octav Grigorescu, Marcel Chirnoagă, Brăduț Covaliu, Vasile Dobrian etc.

Statuia Lupa Capitolina

 Statuia Lupoaicei din Satu Mare este o statuie înfățișând pe legendarii întemeietori ai Romei, frații Romulus și Remus, alăptați de o lupoaică. Statuia care redă legenda întemeierii Romei, conform căreia cei doi frați care au întemeiat orașul au fost îngrijiți de o lupoaică.Statuia este amplasată actualmente în Piața Vasile Lucaciu din Satu Mare. În perioada de dinainte de 1989 a fost mutată în Piața Libertății, în centru, în locul unde este acum statuia lui Vasile Lucaciu.

Statuia este o copie a celebrei „Lupa Capitolina” din capitala Italiei. Pe stâlpul susținător se găsește inscripția „ROMANAE VIRTUTI IN DACIA REDIVIVAE SACRUM” și trei medalioane turnate cu chipul lui Traian, Decebal și Ferdinand I.

Prima copie a Lupoaicei, confecționată din bronz, a fost dezvelită la Satu Mare în 1936, vis-a-vis de Palatul Prefecturii, poziționată cu fața spre centrul orașului. După 1940, respectiva statuie a dispărut fără urma. Există unele supoziții că ar fi ajuns la Lugoj.Statuia Lupoaicei expusă acum este amplasată în Piața Vasile Lucaciu, orientată cu fața înspre Monumentul Ostașului Român și a fost realizată în 1992 de sculptorul Radu Ciobanu, care a scos negativele de pe Statuia Lupa Capitolina din Turda, după care a turnat-o la el în atelier.

Muzeul Diecezan

Dacă tot poposești la Episcopia romano-catolică, merită să vezi și ceva în plus. De aceea, în 5 săli de-ale catedralei ‹Înălțarea Domnului›, o expoziție de artă bisericească te așteaptă să o vizitezi. Intri curios. Ce poți vedea?

Plimbându-te cu pași domoli, îți lași ochii slobozi să admire colecția. Ea cuprinde obiecte de cult, cum ar fi haine bisericești, potire sau relicvarii, dar și obiecte de artă: picturi, sculpturi etc. O parte dintre ele au aparținut episcopului Gyula Meszlenyi.

Acesta i-a pus bazele și a lăsat colecția de artă bisericească prin testament celor de după el pentru a o îngriji. Restul colecției a fost adăugată pe parcurs de la parohiile diecezei Satu Mare.

Hotelul Dacia

Amplasat în centrul vechi al municipiului Satu Mare, hotelul Dacia atrage și acum privirile vizitatorilor prin fațada lucrată minuțios, cu figurine umane, decorațiuni florale, stucaturi și stema orașului. Clădirea a fost construită în 1902 pe locul vechii primării, după cinci ani de dezbateri. În anul 1897 a fost organizat un concurs de proiecte, câștigător fiind declarat cel al hotelului Dacia, întocmit de arhitecții Balint Zoltan și Frommer Lajos, elevi ai promotorului stilului seccesion, Lechner Odon, numit și Gaudi al Ungariei. Proiectul complexului hotelier, realizat în stil secession, a fost premiat în anul 1903 la Bienala de la Viena, fiind declarat cel mai frumos hotel din acea vreme.

Pentru distracție pe perioada șederii în aceste meleaguri sunt o sumedenie de restaurante, cafenele, cluburi și hoteluri, în care puteți să simțiți ritmul orașului și să vă înfruptați din specialitățile zonei.

Pentru persoanele care îndrăgesc sportul, distractia și poate un pic de adrenalină e recomandat să încercați pista de karting și aquapark-ul care sunt în apropierea orașului.

Karting Ciuperceni

Pista de karting de la Ciuperceni este cea mai mare din nord-vestul ţării, iar împătimiţii acestui sport au ocazia să se antreneze în judeţul Satu Mare pentru competiţiile naţionale şi internaţionale.
Sătmărenii pasionaţi de viteză şi de senzaţii tari pot să-şi consume adrenalina la singura pistă de karting din judeţ.
Proprietarul pistei spune că judeţul Satu Mare a avut mare nevoie de o atracţie turistică care să reunească cetăţenii într-un spaţiu amenajat după cele mai înalte standarde, şi care să le pună adrenalina în mişcare, atât la propriu cât şi la figurat.
Pista este amenajată pe o lungime de 860 de metri, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 500 de mii de euro.

AquaStar Satu Mare

AQUASTAR Satu Mare – “IMPERIUL APELOR”
Regiunea de Nord-Vest a României reprezintă o destinație turistică importantă, promovând în principal produse turistice de tip stațiuni balneare. Zona de câmpie a județului Satu Mare dispune de un potențial deosebit de favorabil pentru dezvoltarea turismului balneo-climateric. În cadrul potențialului turistic, complex și foarte valoros, natural și antropic al regiunii, sub aspectul potențialului balneo-climateric se detașează apele termale din Câmpia și Dealurile Vestice. Localitatea este situată într-un bazin termal hidrografic și dispune de un important zăcământ termo-mineral, apa având proprietăți terapeutice.

AQUASTAR SATU MARE – primul și unicul complex acvatic de 4* al regiunii – este deschis în fiecare zi a anului, indiferent de vreme. Capacitatea parcului acvatic este de 4.000 de persoane/zi în sezonul estival şi circa 650 persoane/zi în extra sezon, suprafaţa totală a terenului pe care este dezvoltat fiind de aproape 2,5 ha. Aquapark-ul AquaStar Satu Mare oferă servicii turistice de agrement, divertisment, recreere, wellness şi SPA, prin valorificarea în mod eficient a resurselor naturale de apă geotermală.

AquaStar este dotat cu cinci piscine exterioare – piscină de relaxare și distracţie, două piscine cu apă termală , piscină semi-olimpică, piscină pentru copii, iar pentru aventurieri – piscină cu tobogane (Anakonda, Kamikaze și Family), precum și patru piscine interioare cu destinații diferite (650 mp) – de la bazine de copii, la bazine de relaxare şi hidromasaj, bazin cu apă termală și de înot. Pe segmental de wellness şi spa, complexul propune un concept variat de programe de îmbunătăţire şi păstrare a sănătăţii fiind amenajate opt saune (trei saune finlandeze, două cu aburi – Hammam, două cu infraroşu şi una salină, construită cu pereţi din cuburi de sare de Himalaya). Pentru a alterna efectele saunei sunt puse la dispoziţie fântâna de gheaţă şi baia cu apă rece. La acestea se adaugă o zonă pentru hidroterapie, kinetoterapie şi masaj, o sală fitness, spaţii de joacă pentru copii (interior şi exterior).

AquaStar vine în întâmpinarea vizitatorilor cu o nouă bază de tratament, AquaMedica, centru de recuperare medicală. AquaMedica oferă tratamente de balneo-fizio-kinetoterapeutice și masaj, într-un ambient plăcut, vizitatorilor care solicită astfel de servicii medicale pe baza unor recomandări medicale.

Detalii aici 

Dacă considerați că aceste informații sunt utilile și doriți ca și alții să afle ce are de oferit orașul Satu Mare, ne-am bucura dacă ați distribui sau ați scrie părerea dumnevoastră despre obiectivele turistice vizitate.

Cu drag, Echipa Cuponas.ro.

Sursa: www.wikipedia.com

 

You may also like

Leave a Comment

indexsy