Home Uncategorized Ce faci weekendul acesta? Merge o ieșire în Debrecen?

Ce faci weekendul acesta? Merge o ieșire în Debrecen?

ianuarie 26, 2018

Debrecen este  al doilea oraș ca mărime din Ungaria, după Budapesta și se află la o distanță de 40 km de granița cu România. Debrecen are o istorie bogată, de peste 750 de ani. În evul mediu orașul a făcut parte din Partium în cadrul Regatului Ungariei, apoi din sec. 16 până la sfârșitul sec. 17 din Principatul Transilvaniei (inclusiv în timpul domniei lui Mihai Viteazul, atunci fiind încă parte a comitatului Bihor). A urmat perioada habsburgică, iar din 1867 a revenit Ungariei. În anii 1919-1920 orașul s-a aflat sub ocupație română. A fost capitala Ungariei de două ori, pentru un timp scurt: în timpul revoluției din 1848-49 și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945.

Debrecen este un important centru cultural, artistic și științific. În ultimii ani orașul a fost supus unor transformări importante. Centrul orașului a fost transformat complet într-o piață pietonală uriașă, iar în mijlocul acesteia a fost construită cea mai mare fântână din ceramică din Europa, cu un diametru de 20 de metri. Băile mediteraneene, unice în Ungaria, servesc turiștilor pentru recreere de mulți ani, în timp ce Centrul de Conferințe Kölcsey, deschis publicului din februarie 2006, servește ca un bastion regional al culturii și turismului.

Știați că?  … oraşul Debrecen este înfrăţit cu oraşul Oradea, împreună cu care are numeroase proiecte culturale, economice şi nonguvernametale?

Pricipalele obiective turistice din acest splendit oraș sunt:

 1. Parcul National Hortobágy

Parcul Naţional Hortobágy are o suprafaţă de 800 km². Hortobágy este cea mai mare arie protejată din Ungaria şi cea mai mare pajişte semi-naturală din Europa. Din cele 800 km² ale Parcului Naţional Hortobagy cea mai mare parte o constituie păşunile întinse, adică pusta, dar se găsesc şi mlaştini, lunci mlăştinoase şi heleşteie. Acestea din urmă au fost create în urmă cu un secol, pe locul pădurilor slabe din punct de vedere calitativ şi al mlaştinilor. O parte semnificativă a parcului este rezervaţie biosferică şi un sfert din acest teritoriu este sub protecţie internaţională pe baza Convenţiei Ramsar pentru protejarea terenurilor bogate în apă. Până acum, ornitologii au identificat 342 de specii de păsări, dintre care 152 îşi au cuiburile în Parcul Naţional. În Ungaria populația de dropii este estimată la 1.400 – 1.600 de exemplare.

 1. Gradina Zoologica și Botanica Ady Endre

La Gradina Zoologica și Botanica Ady Endre din Debrecen, poți admira aproape 1400 de animale, 170 specii, de pe 4 continente. Aceasta este prima gradina zoologica din Ungaria, din afara capitalei. Aici exista și un parc de distracții pentru copii și adulti. Este un loc perfect de relaxare pentru familii. În acelaşi parc, cu Zoo puteţi găsi şi parcul de distracţii Vidámpark, în care se poate intra fără bilet, doar aparatele costă. Şi credeţi-mă că merită, dacă sunteţi cu copiii.

Grădina botanică fondată în 1928 se află în spatele clădirii principale a Universității. Din cele 3000 de specii de cactus conuscute în lume aici se pot întâlni 2500 . Colecția de plante tropicale din sera grădinii are o curiozitate, un sago de aproape 100 de ani, înrudit cu coniferele. Acest mediu minunat prezintă și orhidee, bananieri sau vanilie.

 1. Parcul acvatic Aquaticum

Parcul Acvatic Mediteranean

Prin vegetația tropicală și elementele distractive această baie mediteraneană face ca vara să fie anotimpul fiecărei zile a anului. Distracția este asigurată de bazinul cu valuri, bazinele pentru copii și bebeluși, 12 tobogane, peretele de cățărare, chopperul acvatic, aleea cu aventuri, baia în peşteră, cursul de apă, jeturile de apă, duşurile gen ciupercă şi duşurile la nivelul gâtului. În cadrul parcului există un restaurant, un centru de masaj thailandez, saună finlandeză și o saună cu camere de aburi.

Băile Termale

Trecerea directă între băile termale şi parcul acvatic este asigurată printr-un coridor de sticlă. Sala cu cupolă este deschisă pe tot parcusul anului și are în dotare trei bazine termale cu temperaturi diferite, o piscină de înot, un bazin Kneipp, o baie alternativă caldă-rece și camere de aburi. În bazinele din exterior şi interior tratamentele medicale se pot completa cu masaje cu jet de apă şi duşuri gen ciupercă, rezultatul fiind o experiență wellness totală. La vindecarea oaspeților contribuie și două bazine separate, special amenajate în care se face gimnastică subacvatică şi tratament prin baie cu greutăţi. Ca urmare a unor lucrări care se execută în prezent, începând cu luna septembrie 2014 persoanele cu afecțiuni ale căilor respiratorii vor beneficia de tratamentele oferite de o cameră cu sare, o sală de masaj și de tratamente cu nămol.

Insula Wellness Aquaticum

Insula Wellness aflată în inima Hotelului Aquaticum Termal și Wellness**** oaspeții sunt așteptați cu servicii complexe de wellness și de menținere a sănătății, de genul programe de mișcare orientale, masaje tradiționale și orientale, băi wellness și tratamente Thalasso. Aceste servicii, efectul benefic al apei termale și confortul oferit de hotel garantează împreună odihna și deconectarea totală.

Aici ai si 50% reducere la biletele de intrare prin www.cuponas.ro 

 1. Biserica Reformata Mica

Casa de rugăciuni construită în 1661 a fost reconstruită de mai multe ori în urma unui incendiu. Aspectul final datează din anul 1876. Turnul original era o cupolă în formă de bulb de ceapă, dar aceasta a fost dărâmată de un vânt puternic în 1907. Cupola nu a fost reconstruită, ci s-a construit o cornișă cu bastioane. De atunci a fost botezată de localnici cu numele de Biserica Ciuntă.

 1. Monumentul alb al revolutiei

Memorialul de marmura este situat in fata bisericii reformate Universitatii facuta de Miklos Melocco si numit „Monumentul alb al revolutiei” el comemoreaza revolutia si eroii din 1956.Sculptor a fost membru al Academiei Ungare de Arte.

 1. Marea Biserica Protestanta din Debrecen

Cea mai mare biserica protestantă din țara: Marea Biserica Reformată sau Nagytemplom în limba maghiară și muzeul Déri sunt principalele puncte de atracție ale orașului.Simbolul orașului Debrecen, cea mai mare biserică reformată a țării, care a devenit celebră datorită istoriei: la 14 aprilie 1849 Kossuth Lajos a citit în acest loc Declarația de Independență. Scaunul folosit odinioară de Kossuth este o relicvă păstrată cu mare grijă în biserică. Biserica a fost reconstruită de mai multe ori, forma actuală, caracterizată de stilul clasic, a primit-o în urma incendiului din 1802. Din turnurile bisericii și de pe podul din oțel din spatele timpanonului se poate admira o panoramă superbă a orașului. Clopotul bisericii, botezat după Principele György Rákóczi I, are o greutate de 5600 kg. Pe lângă evenimentele bisericești, în biserică se organizează expoziții cu teme religioase, concerte de orgă și alte evenimente muzicale. Marea Biserică Reformată din Debrecen este loc memorial național din 2013.

 1. Muzeul Deri

Clădirea neo-barocă a Muzeului Deri găzduiește una din cele mai bogate colecții culturale și istorice ale Ungariei. Cea mai mare atracţie a colecţiei de artă sunt cele două picturi de mărimi impresionante, prezentate împreună, parte a trilogiei lui Munkácsy Mihály „Trilogia Iisus”, denumite „Golgota” şi „Ecce homo”. Cea de-a treia piesă a trilogiei, „Iisus în faţa lui Pilat” a fost expusă tot aici până în decembrie 2007. În 2008 este expusă în Canada şi sperăm să se întoarcă în Debrecen. În faţa clădirii muzeului sunt patru statui de renume mondial ale lui Medgyessy Ferenc, care au primit marele premiu al expoziţiei internaţionale de la Paris în 1937.Expoziţii permanente: Istoria oraşului Debrecen din secolul XIII până în epoca reformelor, Arta lui Munkácsy Mihály, colecţiile Déri, Păsările din această regiune, Lumea mineralelor.

 1. Teatrul Csokonai

Teatrul Csokonai reprezintă un etalon cultural – gama variată de comedii, drame și spectacole de operă atrag chiar și amatorii de teatru din localități mai îndepărtate.Începând din secolul al XVIII-lea, teatrul în limba maghiară din Debrecen a avut numeroase locații, astfel au avut loc puneri în scenă chiar și în silozuri sau hanuri, de exemplu Hanul Fejérló, în locul căruia stă în prezent Centrul Cultural.Prima companie de teatru s-a înființat în 1810. Nume reprezentative ale culturii maghiare precum Arany János și Petőfi Sándor au apărut în diferite piese de teatru.Primul teatru permanent, construit din piatră,  a fost inaugurat în 7 octombrie 1865 de trupa de teatru și muzică al cărei coordonator era Reszler István. Teatrul a fost construit în stil maur-bizantin pe baza planurilor lui Szkalnitzky Antal.Chiar și azi pot fi văzute pe fațada teatrului statui reprezentându-i pe Petőfi, Csokonai, Vörösmarty, Kölcsey, Kazinczy și Kisfaludy Károly. Clădirea a fost îmbunătățită în mod constant, astfel la începutul secolului XX sala de spectacol avea o capacitate de 600 de persoane datorită lojelor adăugate în timp. Clădirea a fost numită după Csokonai Vitéz Mihály în 1916.La intrare se află statuile celor două figuri proeminente ale teatrului din Debrecen: Téri Árpád, director al companiei de teatru între 1950 și 1957, și Horváth Árpád, regizor între 1936 și 1939.

 1. Universitatea Debrețin

Una cea mai mare universitate a țării, care în anul 2012 a sărbătorit o sută de ani de existență. Curtea clădirii centrale impozante, construită în stil eclectic-neobaroc, este acoperită cu o cupolă, fiind încojurată de un sistem de coridoare circulare pe ale căror pereți se pot citi numele celor mai renumiți profesori și elevi. În fața clădirii se află un parc larg, în stil franțuzesc, în ale cărui fântâni arteziene, pentru a continua tradiția, fiecare absolvent face o baie.

Universitatea Debrecen: Studenții maghiari și străini – idiferent de vârstă – se pot familiariza cu limba și cultura maghiară la cursurile de limbă și la diversele programe profesionale organizate de Universitatea de Vară Debrecen.Construcția clădirii principale impozante a universității a fost finalizată în anul 1993. Pe pereții curții festive din interiorul clădirii sunt gravate numele celor mai vestiți profesori și studenți al Colegiului Reformat, iar apoi ai universității. În fața clădirii construite în stil neobaroc se găsește cel mai unitar și monumental parc al orașului, proiectat în stil englezesc, cu fântănă arteziană și statui minunate.

Istoria învatamântului din Debrecen dateaza din secolul al 16-lea. Colegiul Calvinist Reformat, inființat în 1538, a jucat un rol central în educație, în predarea în limba materna și raspândirea culturii maghiare în regiune, precum și în întreaga țara Colegiul a fost o bază solidă pentru Universitatea Ungară Royal înființata în 1912.

Biblioteca Națională și Universitara din Debrecen funcționează ca un sistem unificat de biblioteci specializate, cuprinzând urmatoarele colecții majore: colecții naționale și generale, științele umanitare și sociale, agricultura, tehnologie, educație, economie, drept și muzica.Fiind a 2-a cea mai mare biblioteca din țara, Biblioteca universitatii din Debrecen iti va acorda o colectie de aproape 6 milioane de documente. Atunci când elevii se înregistreze în oricare dintre bibliotecile situate pe diferite campusuri, ei au acces simultan la toate site-urile bibliotecii universitare.

 1. Clădirea vechii primării

Clădirea înălțată în 1531 a adăpostit conducerea orașului. În decursul secolelor a fost extinsă de mai multe ori,iar în anul 1802 Péchy Mihály a  realizat primul proiect al noii prinării, care , din lipsă  de fonduri nu s-a mai construit. Clădirea înălțată în 1531 a adăpostit conducerea orașului. În decursul secolelor a fost extinsă de mai multe ori,iar în anul 1802 Péchy Mihály a  realizat primul proiect al noii prinării, care , din lipsă  de fonduri nu s-a mai construit. Mai târziu proiectele arhitectului  Povolny Ferenc au fost preluate și transformate de inginerul Ságody József, și pe baza acestora a fost construită Primăria în anul 1843. Aici a locuit în anul 1849 Kossuth Lajos cu familia, aici a fost oficiul Comisiei de Apărare Națională, iar în ,, arhiva secretă” a fost păstrată Coroana Sfântă.

 1. Carnavalul Florilor

În toată țara au loc evenimente comemorative care culminează cu cele desfășurate la Budapesta. În alte orașe se desfășoară tot felul de manifestări, care mai de care mai interesante. Poate cea mai frumoasă activitate desfășurată de 20 august este Carnavalul Florilor (Virág Carnevál) din Debrecen. Pe 20 august, Ungaria sărbătorește Ziua Sfântului Ștefan. Este una dintre cele trei sărbători naționale ale Ungariei, alături de cele din 15 martie când se aniversează evenimentele din 1848-1849 și de 23 octombrie când se comemorează revoluția din 1956. În fiecare an, ziua de 20 august este dedicată Sfântului Ștefan (Szent Istvan), întemeietorul regatului Ungariei.
Istoria carnavalului este interesantă. În 1900, Asociația bicicliștilor din Debrecen a organizat o paradă a florilor. Cinci ani mai târziu s-a organizat o altă paradă ce a avut scop strângerea de fonduri pentru achiziționarea unei ambulanțe. Din 1966, cu câteva excepții, Carnavalul Florilor s-a organizat în fiecare an de 20 august. Este cea mai mare și mai renumită manifestare de acest fel din estul Europei. În ultimii ani, mulți români, mai ales din partea de vest a țării, aleg ca destinație turistică Debrecen.

 1. Fântână din ceramică

Tot în centrul orașului se află cea mai mare fântână din ceramică din Europa.  Cu un diametru de 20 de metri, aceasta este decorată cu un minunat mozaic, reprezentând scene de vânătoare din Pusta ungară.

 1. Toldi panoptikum

În primăvara anului 2012 va fi înfiinţat panopticul oraşului „cívis”, în imperiul jocului şi al distracţiei, la Parcul de distracţie din Debreţin. În parcul cultural, într-o instituţie unică reînvie opera Toldi scrisă de Arany János. Oamenii interesaţi îl pot vedea în formă realist pe Toldi Miklós, pe mama lui, vitejii şi multe alte personaje din opera din anul 1846. Dar panopticul din Debreţin este mai mult decât o expoziţie cu figuri de dimensiuni reale.

Lumea vizuală a expoziţiei are aproape valoarea unei arte plastice datorită prezentării unor episoade din operă cu personaje realiste în vestimentaţie contemporană, cu copii ale obiectelor şi cu decor adecvat. Intrând în sala de expoziţie vizitatorul care se aventurează în imaginaţia şi lumea literară a poetului Arany János este aşteptat cu un film. Ca să nu se rătăcească vizitatorul, Toldi Miklós arată – „parcă baţul lui devine fier” – drumul cu o prăjină către Buda şi bineînţeles şi către scena următoare. Figura Toldi nu numai ţine prăjina ci din când în când o ridică cu ajutorul unui mecanism cu motor după care „nici nu tremură lemnul întins”. Dintre scenele reînviate prezentate nu poate lipsi figura lui Toldi Miklós aruncând piatra de moară. În film vedem cum mama lui Toldi şi servitorul ei fidel, Bence, sunt activi pe cerdacul casei ţărăneşti. Un montaj de poze animate prezintă ascunderea eroului în stufăriş şi lupta lui Toldi Miklós cu lupii. În panoptic reînvie în faţa vizitatorului Toldi Miklós care opreşte taurul înnebunitde furie şi care luptă cu un viteaz ceh. Vizitatorul poate participa la scrimă cu ajutorul tehnicii animaţiei pe calculator astfel devenind, „avatarul Toldi Miklós”. Mişcarea vizitatorului „devenit” Toldi este modelat cu ajutorul unui simulator care sincronizează mişcarea vizitatorului cu mişcarea lui Toldi care apare pe monitor. Ultima scenă prezentată în panoptic este sfârşitul operei în care Toldi György – fratele lui Miklós – stă în faţa judecătoriei.Iluzia expoziţiei este amplificată cu ajutorul prezentării unor scene cu fonduri cu motive contemporane. Probabil mulţi nu ştiu că Toldi Miklós a fost viu. El era un nobil moşier din Bihorcare trăieşte în tradiţia poporului ca un viteaz puternic. Trilogia Toldi scrisă de Arany János este cea mai cunoscută operă despre el.Cel mai mare poet epic al literaturii maghiare s-a născut la Salonta în 2 martie 1817 fiind al zecelea copil într-o familie săracă. Aici a auzit primele poveşti depre Toldi Miklós. Pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a părinţilor pe lângă studii preda şi locuia la şcoală. Mai târziu îşi continuă studiile la Debreţin la Colegiul Reformat. În această perioadă nu a reuşit să se rupă de oraşul natal. Deşi la 19 ani devine actor ambulant, în final se reîntoarce la Salonta unde lucrează ca profesor, iar mai  târziu ca şi notar. În oraşul său natal muzeul numit după el se poate vizita biroul lui reconstruit. Nu numai oraşul Salonta păstrează amintirea poetului cel mai iubit de maghiari ci şi Debreţinul unde a fost elev. Panopticul deschis în primăvara anului 2012 cu timpul poate deveni cel mai important loc memorial Arany János din Debreţin şi care prezintă cea mai însemnată operă din activitatea sa.

 În acest oraș deosebit se găsesc și multe restaurante, hoteluri, baruri, unde puteti sa va petreceti timpul seara si sa gustati din gustarile traditionale acestei zone. Sper ca v-am starnit curiozitatea… în cazul în care doriți să mergeți la Aquaticum, noi vă oferim și 50% reducere din prețul biletelor de intrare. 

Pentru mai multe detalii INTRA AICI.

Cu drag, Echipa Cuponas.

Sursa: http://www.iranydebrecen.hu si www.wikipedia.com

You may also like

Leave a Comment

indexsy